biografia

Retrat de Manolo Hugué fet per Ramon Casas
cap al 1898, aproximadament.  

Museu Nacional d'Art de Catalunya
62,5 x 29,5 cm

(Barcelona, 1872 - Caldes de Montbui, 1945)

Artista polifacètic (escultor, pintor i dissenyador de joies), destacat representant del noucentisme català, conegut col·loquialment com a Manolo.

Abandonat pel seu pare poc després de néixer i orfe de mare als quinze anys, duu una vida bohèmia des de molt jove, vagant pels carrers de Barcelona sense domicili fix i aguditzant l'enginy per aconseguir alguna cosa per menjar. Les seves freqüents visites a la taverna Els Quatre Gats, li permeten fer amistat amb Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Isidre Nonell, Joaquim Mir i Pablo Picasso, entre altres artistes de l'època.

Estudia un temps a l'escola d'arts i oficis La Llotja, tot i que mai no acaba els seus estudis artístics. L'any 1900 se'n va a París, ciutat on viu i treballa durant més de 10 anys. Allí coneix qui seria la seva companya de vida: la Totote (Jeanne de Rochette).

El 1910 es trasllada a Ceret, el petit poble del Vallespir, on aconsegueix reunir un grup heterogeni d'artistes entre els quals hi ha Juan Gris, Picasso, Braque i Joaquim Sunyer. És a partir d'aquell moment que esdevé un gran escultor i es va configurant el seu estil de formes arrodonides, senzilles i serenes. 

L'any 1928 abandona Ceret per tornar a Catalunya. S'instal·la definitivament al seu mas de Caldes de Montbui, amb Totote i la seva filla adoptiva Rosa. 

Manolo mor el 17 de novembre de 1945, als 73 anys.

© 2017, Catalunya
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar