biografia

Retrat de Manolo Hugué fet per Ramon Casas
cap al 1898, aproximadament.  

Museu Nacional d'Art de Catalunya
62,5 x 29,5 cm

(Barcelona, 1872 - Caldes de Montbui, 1945)

Artista polifacètic (escultor, pintor i dissenyador de joies), destacat representant del noucentisme català, conegut col·loquialment com a Manolo.

Abandonat pel seu pare poc després de néixer i orfe de mare als quinze anys, duu una vida bohèmia des de molt jove, vagant pels carrers de Barcelona sense domicili fix i aguditzant l'enginy per aconseguir alguna cosa per menjar. Les seves freqüents visites a la taverna Els Quatre Gats, li permeten fer amistat amb Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Isidre Nonell, Joaquim Mir i Pablo Picasso, entre altres artistes de l'època.

Estudia un temps a l'escola d'arts i oficis La Llotja, tot i que mai no acaba els seus estudis artístics. L'any 1900 se'n va a París, ciutat on viu i treballa durant més de 10 anys. Allí coneix qui seria la seva companya de vida: la Totote (Jeanne de Rochette).

El 1910 es trasllada a Ceret, el petit poble del Vallespir, on aconsegueix reunir un grup heterogeni d'artistes entre els quals hi ha Juan Gris, Picasso, Braque i Joaquim Sunyer. És a partir d'aquell moment que esdevé un gran escultor i es va configurant el seu estil de formes arrodonides, senzilles i serenes. 

L'any 1928 abandona Ceret per tornar a Catalunya. S'instal·la definitivament al seu mas de Caldes de Montbui, amb Totote i la seva filla adoptiva Rosa. 

Manolo mor el 17 de novembre de 1945, als 73 anys.

¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar