biografia

Retrat de Manolo Hugué realitzat per Ramon Casas cap a 1897-99.  

Museu Nacional d'Art de Catalunya
62,5 x 29,5 cm

(Barcelona, 1872 - Caldes de Montbui, 1945)

Artista polifacètic (escultor, pintor i dissenyador de joies), destacat representant del noucentisme català, conegut col·loquialment com a Manolo.

Abandonat pel seu pare poc després de néixer i orfe de mare als quinze anys, va dur una vida bohèmia des de molt jove, vagant pels carrers de Barcelona, sense domicili fix i aguditzant l'enginy per aconseguir alguna cosa per menjar. Les seves freqüents visites a la taverna Els Quatre Gats, li van permetre fer amistat amb Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Isidre Nonell, Joaquim Mir i Pablo Picasso, entre altres artistes de l'època.

Estudià un temps a l'escola Llotja, tot i que mai no va acabar els seus estudis artístics. L'any 1900 se n'anà a París, ciutat on visqué i treballà durant més de 10 anys. Allí conegué la seva companya Totote.


El 1910 es traslladà a Ceret, el petit poble del Vallespir, on va acabar reunint un heterogeni grup d'artistes entre els quals hi havia Juan Gris, Picasso, Braque i Joaquim Sunyer. Fou a partir d'aquell moment que esdevingué un gran escultor i s'anà configurant el seu estil de formes arrodonides, senzilles i serenes.

L'any 1927 va abandonar Ceret per tornar a Catalunya. S'instal·là definitivament al seu mas de Caldes de Montbui, on visqué amb Totote i la seva filla adoptiva Rosa fins a la fi dels seus dies.